Jakie garnki wybrać i dlaczego miedziane będą najlepsze?

Miedziane garnki nie bez kozery pojawiają się w kuchniach największych sław gastronomii oraz w folderach sklepów z akcesoriami kuchennymi. Wyglądają wspaniale, doskonale przewodzą ciepło, są zdolne do filtrowania wody, a także nie wpływają na smak jedzenia. Pytanie brzmi więc: dlaczego jeszcze nie masz swoich garnków miedzianych?

Garnki miedziane – moc zalet

W ostatnich latach pojawiło się mnóstwo pytań oraz kontrowersji odnośnie gotowania w miedzianych garnkach. Uspokajamy jednak: dobrze wykonane i oryginalne garnki miedziane to znakomite i wszechstronne naczynia, które odmienia oblicze Twojej kuchni. Są one w 100% bezpieczne i używane w prawidłowy sposób uczynią prawdziwe cuda. Garnki wykonane z miedzi deklasują konkurencję swoimi licznymi zaletami. Oto kilka z nich, które z pewnością sprawią, iż gotowanie w Twojej kuchni będzie proste, przyjemne i zdrowe.

Gotowanie proste jak nigdy

Gotowanie w garnkach z miedzi to czysta przyjemność. Nagrzewają się one błyskawicznie w przeciwieństwie do tych stalowych czy aluminiowych, równomiernie rozprowadzając ciepło po całej powierzchni naczynia. Dzięki temu temperatura nie kumuluje się w jednym miejscu, a podgrzewane substancje nie przywierają ani nie przypalają się.

Filtrowanie

Garnki miedziane posiadają prozdrowotne właściwości filtracyjne. Pozostawiona w nich na kilka godzin woda zostaje oczyszczona przez jony miedzi z wszelkich mikroorganizmów. Garnki z miedzi posiadają więc właściwości antyseptyczne, co czyni je idealne do zdrowego gotowania. Ma to szalenie wielkie znaczenie w przypadku, gdy gotujemy dla całej rodziny oraz małych dzieci.

Zdrowa miedź

Garnki wykonane z miedzi nie wchodzą w reakcję z substancjami ani potrawami, dzięki czemu nie wpływają ani na ich smak, ani właściwości. Nadają się więc idealnie do przyrządzania różnorodnych potraw, zwłaszcza dla alergików oraz osób posiadających delikatny żołądek.